Sosyal Yardım

Trendyol ve UNDP İşbirliğiyle Yarının Köyleri Projesi İzmir’de Dijital Merkez Açtı

Paylaşım

tarih:

İSTANBUL (AA) – Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen kırsal kalkınma projesi Yarının Köyleri kapsamında Adana’nın ardından İzmir’e de dijital merkez açıldı.

Dijital Merkez Ulamış Köyü’nde

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol ile UNDP işbirliğinde gerçekleşen projenin ikinci dijital merkezi, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu Ulamış köyünde hizmete girdi.

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen kırsal kalkınma projesi Yarının Köyleri kapsamında Adana’nın ardından İzmir’e de dijital merkez açıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol ile UNDP işbirliğinde gerçekleşen projenin ikinci dijital merkezi, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu Ulamış köyü oldu. ( Trendyol – Anadolu Ajansı )

Yarının Köyleri, yerel ürünlerin pazarını genişletmek, verimi artırmak ve maliyetleri azaltmak üzere projeye dahil olan köyleri bir dizi dijital araç ve teknolojiyle donatıyor. Verilen eğitimlerin de katkısıyla, genç, yaşlı tüm köy halkına yeni geçim kaynaklarına kapı açabilecek dijital beceriler edinme olanağı sağlıyor. Ulamış’taki proje, çevredeki Bademler, Düzce, Turgut, İhsaniye ve Çamlı köylerindeki 15 bin civarında kişiye de hizmet vermeyi hedefliyor.

Projenin Önemi ve Amaçları

Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, projeyle kırsal ekonomileri canlandırmayı, kültürel mirası korumayı ve kapsayıcı büyüme için yollar oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Poyraz, “UNDP ile el ele vererek hayata geçirdiğimiz bu projeyle kırsal ekonomileri canlandırmayı, kültürel mirası korumayı ve kapsayıcı büyüme için yollar oluşturmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projenin Ulamış ayağındaki gelişim sürecine değinen Poyraz, “Ulamış merkezimizde dijital tarım uygulamaları geçen yıl ağustos ayında başladı ve şimdiden hem maliyetlerden hem de doğal kaynaklarımızdan önemli ölçüde tasarruf sağlandı. Kadınlara katma değerli ürünler geliştirme, çiftçilere dijital tarım uygulamaları, çocuklara robotik eğitimleri vererek projemizde pozitif etkimizi büyütüyoruz,” dedi.

UNDP’nin Katkıları

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Trendyol ile ortak amaçlarının dijital araçların kullanılmasıyla kırsal ve kentsel alanlar arasındaki yaşam standartları uçurumunu kapatmak olduğunu belirtti. Vinton, “Köylerde üretilen ürünlerin yaratıcılığını ve ustalığını sergilerken köy halkının gelirlerini ve fırsatlarını iyileştirerek, köyleri gençlerin kaçtığı bir yerden yaşam ve iş için cazip bir seçeneğe dönüştürmeyi umuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek Planları

Girişimin ilk dijital merkezi, Aralık 2023’te Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler Köyü’nde açıldı. İzmir’in ardından Sakarya, Diyarbakır ve 2023 depreminden sonra projeye eklenen Hatay’da benzer merkezlerin açılması planlanıyor. Yarının Köyleri projesi ile 5 yılda toplam 10 köye dijital merkez kurulacak ve toplamda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Eğitim ve Teknoloji İmkanları

Yarının Köyleri dijital merkezleri, bölge halkına fiziksel ve çevrim içi eğitimler ve atölye çalışmaları sağlıyor. Merkezlerde yüksek nitelikli bilgisayarlar, ürün fotoğrafçılığı ekipmanları, robotik ve kodlama setleri ve 3D yazıcılar gibi teknolojik imkanlar sunuluyor. Ulamış için odaklanılacak ürünler arasında enginar, zeytin, karakılçık buğdayı, keçiboynuzu, keçe-kök boya ve iğne oyası yer alıyor. Proje tamamlandığında yeni e-ticaret girişimcisi oranının yüzde 60 artması öngörülüyor.

Akıllı Tarım ve Verimlilik

Proje kapsamında akıllı tarımı teşvik etmek amacıyla hava koşullarını ve toprak nemini izlemek için dijital sistemler ve veriye dayalı ekim, sulama ve ilaçlama için otomatik pompalama cihazları kullanılıyor. Bu tür teknolojiler hem kaynak tasarrufu sağlıyor hem de verimi artırıyor. Ulamış’ta, proje kapsamında Ağustos 2023’te kurulan mandalina bahçesinde dijital araçlar kullanılarak Akdeniz meyve sineği tespit edildi ve pestisitlerin zamanında uygulanması sağlandı. Bu sayede ürün kayıpları önlendi ve yüzde 20’ye varan tasarruf sağlandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version