Sosyal Medya

Çevre

Türkiye’de Nadir Toprak Elementleri İçin Büyük Adım

Paylaşım

tarih:

Türkiye-de Nadir Toprak Elementleri İçin Büyük Adım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de sürdürülebilir ve güvenilir bir nadir toprak elementi tedarik zinciri kurmak için önemli bir adım attıklarını belirterek, “Rüzgâr enerjisi, sanayi, elektrikli araçlar, havacılık ve uzay teknolojileri başta olmak üzere yüksek teknolojili sektörlerde kullanılan optoelektronik malzemeler, mıknatıslar gibi nitelikli ürünleri ülkemizde üretmek üzere Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirme imkanına sahibiz.” dedi. Bakan Kacır, Tunceli Munzur Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Nadir Toprak Elementleri Projesi Açılış Etkinliği’nde konuştu.

Yüksek Teknolojili Ürünler ve Ar-Ge Çalışmaları

Kacır, Türkiye’nin nadir toprak elementleri alanında kabiliyet havuzunu genişletecek projelerin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin katma değerli üretim ve yüksek teknolojide öncü ülkeler arasında yer almasını sağlayacak projeleri hayata geçirdiklerini belirten Kacır, “Yeni nesil otomobil ve batarya üretimi yatırımlarını ülkemize çekerek elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri oluyoruz.” dedi.

Nadir Toprak Elementlerinin Önemi

Nadir toprak elementlerinin elektronik, yenilenebilir enerji sanayi, elektrikli araçlar ve batarya, savunma ve havacılık gibi yüksek teknolojili sektörlerde kritik rol oynadığını vurgulayan Kacır, “Nadir toprak elementlerine erişimi uzun dönemli ve kalıcı olarak sağlamak, bu elementlere dayalı teknoloji geliştirme kapasitesini oluşturmak, ileri üretim ve yenilikçilikte rekabet avantajına sahip olmak isteyen ülkelerin ajandalarında en üst sıralarda yer alıyor.” dedi.

TÜBİTAK Destekleri

Kacır, nadir toprak elementlerine dayalı ileri malzeme çalışmalarını öncelikli Ar-Ge ve yenilik konuları arasında değerlendirdiklerini belirterek, “TÜBİTAK destek programları kapsamında bugüne dek 98 sanayi, akademi ve kamu Ar-Ge projelerine 228 milyon liranın üzerinde destek olduk.” dedi.

Eskişehir Beylikova Rezervi

Eskişehir’in Beylikova ilçesinde bulunan dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervinin işletilmesi için pilot üretim tesisi kurduklarını belirten Kacır, “Bu üretim altyapısı ve tamamlayıcı rol üstlenecek Ar-Ge kaynağımızla Türkiye’yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde hammaddeden son ürüne üretim zincirinin farklı halkalarında da söz sahibi konuma taşıyacağız.” dedi.

Avrupa Birliği Destekleri

Kacır, Avrupa Birliği (AB) destekleriyle hayata geçirilen “Türkiye’nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Munzur Üniversitesi Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUNTEAM) bünyesinde gelişmiş bir laboratuvar altyapısı kurduklarını belirtti.

MTA Pilot Geri Dönüşüm Tesisi

Kacır, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde kurulan pilot geri dönüşüm tesisi ile nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacaklarını belirterek, “Bu tesis, yüksek kalite test ve analiz altyapısıyla MTA’nın nadir toprak elementleri alanında ülkemiz ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlayacak.” dedi.

Ulusal Tedarik Zinciri ve Gelecek Planları

Bakan Kacır, Türkiye’nin temiz enerji ve mobilite çözümleri geliştirme ve uygulama becerisini perçinleyen projeler kapsamında, ulusal nadir toprak elementi tedarik zinciri kurma yolunda önemli adımlar attıklarını vurguladı. “Önümüzdeki dönemde gerek MTA gerekse de MUNTEAM laboratuvarlarının uluslararası ölçekte çalışmalarını sürdürmeleri için akreditasyon başvuru süreçlerini destekleyeceğiz. Oluşturduğumuz altyapıların yetkinliklerini eğitim, danışmanlık ve iş birliği faaliyetleri ile daha da artıracağız.” dedi.

Avrupa’nın Vazgeçilmez Parçası

Türkiye’nin coğrafi konumu, güçlü üretim ve teknoloji altyapısı, nitelikli insan kaynağıyla Avrupa değer zincirinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Kacır, “Türkiye’yi Avrupa’nın vazgeçilmez bir parçası olarak görmeyen bir yaklaşımla Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşümde, döngüsel ekonomide, katma değerli üretim ve teknoloji geliştirmede hedeflerine ulaşması mümkün değildir.” dedi.