Çevre
Türkiye’de Üç Büyük Çevre Projesi: “Denizler Halkındır”, “Mapa Şamandıra”, “Depozito Yönetim Sistemi”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışan üç büyük çevre projesini tanıttı. İlk etapta hayata geçirilecek “Denizler Halkındır”, “Mapa Şamandıra” ve “Depozito Bilgi Sistemi” projelerinin detaylarını paylaşan Bakan Özhaseki, “İklim değişikliğinin ülkemizde meydana getirdiği olumsuz etkiler karşısında çözüm üretmek ve çevremizi korumak için yürüttüğümüz projelerle ‘Yeşil Vatan’ımızı ve ‘Mavi Vatan’ımızı koruyacağız. Gelecek nesillere tertemiz denizler ve çevre bırakacağız” dedi.
Denizler Halkındır Projesi
Bakan Özhaseki, “Denizler Halkındır Projesi” ile vatandaşların denizlere rahat ulaşmasını ve kaçak yapılarla mücadeleyi hedeflediklerini belirtti. Anayasa’nın 43. maddesi gereğince valiliklere bir genelge gönderdiklerini ve kıyıların devlet tasarrufunda olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bu işi valilikler aracılığıyla sürdüreceğiz. Çevre-Deniz WhatsApp İhbar Hattı’nı kurduk ve gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Kıyı şeridi olan 28 ilde en az bir halk plajı açarak vatandaşın hizmetine sunacağız. Hedefimiz, bir yıl içinde 100 halk plajı açmak” diye konuştu.
Mapa Şamandıra Projesi
Mapa Şamandıra Projesi ile denizlerin ve kıyıların korunmasına yönelik adımlar atacaklarını açıklayan Bakan Özhaseki, “Özel Çevre Koruma Bölgeleri öncelikli olmak üzere tüm sahillerimizi teknelerin zararlı etkilerinden korumak adına bu projeyi başlatıyoruz. Göcek Koyu, pilot bölge seçildi ve Fethiye-Göcek Bölgesi’nde 700 adet mapa-şamandıra yerleştireceğiz. Yatlar bu uygulamadan alacakları randevulara göre koylara yaklaşacak ve atıklarını belirlenen yerlere verecekler” dedi. Sistem 2025 yılı Nisan ayında başlayıp, 2026 itibarıyla tüm korunan alanlara yayılacak.
Depozito Yönetim Sistemi
Depozito Yönetim Sistemi ile geri dönüşebilir atıkların ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirten Bakan Özhaseki, “Vatandaşlarımız geri dönüşebilir atıkları topluyor ama doğrudan ve sürekli iade edebilecekleri bir nokta bulamıyordu. Depozito Yönetim Sistemi ile 0,1-3 litre arasında pet, cam ve alüminyum ambalajlı içecekleri iade sistemine alıyoruz. Her yıl ülkemizde 20 milyar tek kullanımlık ambalaj üretiliyor ve bunları ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Depozito İade Sistemi’nde vatandaşların cam, plastik ve metal içecek kutularını makinelere atacaklarını, telefonlarıyla e-cüzdanlarına bedelinin işleneceğini veya fiş olarak depozito ücretini alacaklarını açıklayan Bakan Özhaseki, “Bu sistemle sokaklarımızı ve denizlerimizi kirlilikten kurtaracağız. Toplanacak malzemeden yıllık 120 milyon Euro geri kazanım geliri, 250 milyon Euro ham maddeden tasarruf sağlanacak. Toplam 520 milyon Euro kazanım olacak” dedi.
2025 yılı ortasına kadar asgari makine ve altyapı kurulumunu tamamlayarak ulusal depozito uygulamasını başlatmayı hedeflediklerini belirten Bakan Özhaseki, “3 yıl içinde 30 bin depozito makinesi kurmayı planlıyoruz. En büyük destekçimiz vatandaşlarımız” dedi.
Sonuç
Bakan Özhaseki, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda hayata geçirilecek bu üç büyük çevre projesinin, çevreyi koruma ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedeflerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Projeler, Türkiye’nin çevre koruma alanında atacağı önemli adımları temsil ediyor.