Sosyal Medya

Ankara

Bakan Abdulkadir Uraloğlu’ndan Akıllı Ulaşım Sistemleri Açıklamaları

Paylaşım

tarih:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara, Antalya ve İstanbul bölge müdürlüklerindeki otoyol kontrol merkezlerinde Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu’nun geliştirileceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Oluşturulan Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız. Bu sayede sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin tesis edilmesi, karayollarındaki sistemlerin izlenebilirliğinin ve yönetilebilirliğinin sağlanması, ortaya koyulacak gereksinimler ile teknolojik gelişmelere yön vererek operasyonel kabiliyetin artırılmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

30 Kilometrelik Pilot Uygulama

Bakan Uraloğlu, AUS IoT Merkez Yazılımının Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüklerindeki kontrol merkezlerinde yapılacağını belirterek, “Türkiye’de ilk defa 30 kilometrelik bir kesimde pilot sahada proje başlattık. Yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve bakım çalışmaları gibi olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık olarak bilgilendirme sağlanacak. Yollara; Akıllı Sinyalizasyon, Kamera, Yol Sensörleri, Görüntü İşleme, Olay Algılama, Değişken Mesaj İşaretleri, Değişken Trafik İşaretleri, Meteorolojik Bilgi Sistemleri gibi Akıllı Ulaşım Sistemleri kurulacak.” şeklinde konuştu.

2026 Yılında Tamamlanacak

Projenin 23 Kasım 2023 tarihinde başladığını ve yazılımın tamamlanması ile saha kurulum süresinin 24 ay olduğunu belirten Uraloğlu, projenin 23 Kasım 2026’da tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi. Projenin işletme ve bakım süresi ise 12 ay olacak. Uraloğlu, “Detaylı dokümantasyon hazırlıkları yapıldı, yakın zamanda saha kurulumları başlayacak. Ayrıca yazılım analiz ve tasarım kabulü sonrası da yazılım geliştirme aşaması başlayacak.” açıklamasında bulundu.

Uydu Destekli Akıllı Ulaşım Sistemleri

Bakan Uraloğlu, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Projede tüm süreçlerin tamamlandığını belirten Uraloğlu, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışı kesintisiz hale getirilecek.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, proje sayesinde insansız kara araçları gibi yeni nesil ulaşım teknolojilerinde kullanılan araçların iletişiminin Türksat uyduları ile kesintisiz hale geleceğini ve kazaların önüne geçileceğini belirtti.

Proje, iki ana iş paketi kapsamında tamamlandı. İlk pakette uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimleri gerçekleştirildi. Üretimi tamamlanan antenlerin temel saha testleri başarıyla tamamlandı. İkinci ana iş paketi kapsamında ise Türkiye ve dünyadaki AUS ve AUS mimarileri alanındaki mevcut durumun detaylı analizinin yapıldığını ve Ulusal AUS Mimarisi ve yazılımının geliştirildiğini belirten Uraloğlu, proje sonuç raporunun ardından projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi ve Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi ile Türkiye’nin akıllı ulaşım sistemlerinde önemli bir aşama kaydedeceğini ifade etti.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir