Ankara
Bakan Vedat Işıkhan, 1. Sektör Buluşmaları Programı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve tekstil, giyim ve deri sektörünün temsilcilerinin katıldığı “I. Sektör Buluşmaları Programı”na katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Işıkhan, Türkiye’nin içeride ve dışarıda yaşanan birçok sorun ve engele rağmen “Türkiye Yüzyılı” yürüyüşünü emin adımlarla sürdürdüğünü vurguladı. Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temel unsurlarıyla inşa edilmiş yerli ve milli bir ekonomik büyüme modelinin bu sürecin en önemli teminatı olduğunu belirtti.
Bakan Işıkhan, ülkenin çeyrek asra yaklaşan büyüme yolculuğunda, doğal afetler, savaşlar ve küresel krizler gibi pek çok hadiseden olumsuz etkilenmesine rağmen uzun vadeli hedeflerine ulaşmada kararlılıkla ilerlediğini ifade etti. Ekonomiye ve çalışma yaşamına ilişkin devam eden başarılı ilerleyişin korunabilmesi için çok yönlü ve etkili işbirlikleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Işıkhan, bu işbirliklerinin özellikle iş gücü piyasalarındaki güçlüklerin aşılmasında önem taşıdığını söyledi.
Bakan Işıkhan, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının 450 güne düşürüldüğünü ve uygulamanın sigortalı bakımından 4 haftadan kısa olabilmesinin istisnalarının düzenlendiğini açıkladı.
Etkili İş Birlikleri ve İstihdam Politikaları
İş gücü piyasalarının yapısal sorunlarını çözmek ve gelecekte karşılaşılması muhtemel güçlükleri değerlendirmek amacıyla sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Işıkhan, tekstil sektörünün Türkiye için ekonomik ve stratejik öneme sahip büyük bir sektör olduğunu vurguladı. Tekstil sektörünün ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat potansiyeli ve istihdam kapasitesiyle ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti.
İşsizlik Oranındaki İyileşme
İstihdamda ve iş gücünde en iyi verilerin elde edildiği bir sürecin içinde olduklarını ifade eden Bakan Işıkhan, Nisan ayı iş gücü verilerine göre işsizlik oranının son 11 buçuk yılın en iyi seviyesine gerileyerek yüzde 8,5 olduğunu açıkladı. İstihdam sayısının 1 milyon 240 bin kişi artarak 32 milyon 266 bin kişiye ulaştığını belirten Işıkhan, özellikle genç ve kadın işsizlik oranlarında da son yılların en iyi seviyelerine ulaştıklarını ifade etti.
Tekstil Sektörünün İstihdam Yaratma Kapasitesi
Tekstil sektörünün ekonomiye olan katkısı kadar istihdam yaratma kapasitesinin de Türkiye açısından kritik olduğunu belirten Bakan Işıkhan, sektörde yaklaşık bir buçuk milyon kişinin çalıştığını ve sektörde yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine adaptasyonun hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sosyal Sorumluluk ve İş Güvenliği
Bakan Işıkhan, sektörde sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini ve iş sağlığı ve güvenliği konularında üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini ifade etti. Rehberlik ve denetim faaliyetleriyle iş sağlığı ve güvenliği alanında ve kayıt dışı istihdamla mücadelede çalışmalar yapıldığını belirtti.
Sonuç ve Gelecek Adımlar
Bakan Işıkhan, çalışan, üreten ve ülkenin geleceği adına taş üstüne taş koyan herkesin paydaşları olduğunu ve birlikte güçlü olduklarını vurguladı. Sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak sorunların üstesinden gelebileceklerini ifade etti.
Toplantıya Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, birim amirleri ile tekstil, giyim ve deri sektörünün temsilcileri katıldı.