Sosyal Medya

Ankara

Mahinur Özdemir Göktaş: “Aileleri Dijital Risklere Karşı Koruyacağız”

Paylaşım

tarih:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, internet kullanımında ailelerin ve çocukların maruz kaldığı risklerin arttığını belirterek, “Ailelere siber zorbalık, dijital suçlar gibi dijital ortamdaki olası risklere karşı koruyucu eğitim çalışmalarını artıracağız.” dedi.

2024-2028 Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi

Bakan Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayacak olan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, aile kurumunun dijital risklerden korunması için birçok uygulamayı hayata geçireceklerini açıkladı. Aile değerlerinin korunmasının artık bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Dijital Dünyanın Riskleri

Bakan Göktaş, hızlı dijitalleşmenin aile kurumunun birliğini, refahını ve yapısını tehdit ettiğini belirtti. Sosyal medyanın yeni bir bağımlılık türü olarak ortaya çıktığını ve aile bireyleri, özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Dijital dünyanın risklerine karşı aile yapısının korunması gerektiğini belirterek, “Aileyi tehdit eden dijital yapım ve içeriklerin sıklıkla medya mecralarında yer bulması, bireyselleşme, tüketim ve materyalist değerlerin hâkim olduğu yaşam tarzının teşvik edilmesi gibi pek çok faktör aile kurumu için ciddi bir risk oluşturuyor” dedi.

Saha Çalışmalarının Önemi

Göktaş, yakın dönemde yapılan saha araştırmalarında önemli bulgular elde ettiklerini belirtti. Bu bulgular arasında, medyanın aileye duyarlı bir iletişim ve yayın anlayışına sahip olması, aile bireylerinin dijital riskler konusunda bilinçlendirilmesi ve çocuklar için aile dostu içeriklerin yaygınlaştırılması yer aldı.

Eğitim ve Bilgilendirme Çalışmaları

Bakan Göktaş, dijitalleşme sürecinde ailenin desteklenmesi amacıyla medya ve teknolojinin bilinçli kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Güvenli dijital dünya konusunda koruyucu, bilgilendirici ve yönlendirici eğitim çalışmalarını artıracaklarını söyledi. “Ailenin yaşam döngüsüne uyumlu olacak şekilde güvenli internet, bilinçli teknoloji ve sosyal medya kullanımı, internet/ medya okuryazarlığı konularında broşürler, rehberler, animasyonlar ve kamu spotları geliştirerek yaygınlaştıracağız.” dedi.

TRT ve RTÜK ile İşbirliği

Aile dostu medya yapımları ve dijital içeriklerin artırılması için TRT ve RTÜK ile işbirliği yapacaklarını belirten Göktaş, ailelere yönelik koruyucu ve rehberlik edici programların tasarlanacağını ifade etti. Ayrıca, ulusal ve yerel medyada aile temalı yayınların yaygınlaştırılmasını ve RTÜK ile yapılacak çalışmalar sonucunda idari tedbir sonucu yayını durdurulan programların yerine kamuya yararlı programların yayınlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

Yerel ve Eğitim Odaklı Çalışmalar

Bakan Göktaş, aile ve medya alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla “Aile ve Medya” buluşmaları düzenleyeceklerini açıkladı. Ayrıca, okullarda ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik dijital okuryazarlık eğitim programlarının yaygınlaştırılacağını, gençlerin teknoloji ve medyanın fırsatlarından bilinçli bir şekilde yararlanması için eğitimler, seminerler, spor, teknoloji ve kültür kamplarının artırılacağını belirtti.

Bakan Göktaş, bu kapsamlı çalışmaların ailelerin ve çocukların dijital risklere karşı korunmasını ve dijital dünyanın getirdiği fırsatlardan bilinçli bir şekilde yararlanmalarını sağlamayı amaçladığını ifade etti.