Sosyal Medya

Muğla

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Distilasyon Tesisi: Üreticilere Büyük Katkı

Paylaşım

tarih:

Muğla Büyükşehir Distilasyon Tesisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi Distilasyon Tesisi, bugüne kadar önemli başarılar elde etti. Tesis, 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplam 773 litre uçucu yağ ve 48.7 ton bitki hidrosolü üreterek piyasa değeri yaklaşık 3 milyon TL olan ürünler elde etti. Bu başarı, tarım ve üreticiye yönelik yenilikçi projelerin hayata geçirilmesinin bir sonucu olarak öne çıkıyor.

Üreticilere Sağlanan Destekler ve Katkılar

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yerkesik-Yeniköy Mahallesi’nde kurduğu Koku Vadisi projesi kapsamında, üretilen bitkilerin uçucu yağ çıkarılması amacıyla distilasyon tesisini hayata geçirdi. Bu tesis, doğadan toplanan ya da üretilen lavanta, kekik, okaliptüs, nane ve adaçayı gibi 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkinin işlenmesine olanak tanıyor. Böylece, üreticiler katma değeri yüksek ürünler elde ederek gelirlerini artırma fırsatı buluyor.

Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören’in Görüşleri

Yerkesik Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören, distilasyon tesisinde elde edilen yağların sağlık ve kozmetik alanlarında kullanıldığını belirtti. Yaklaşık 5 yıldır tıbbi aromatik bitki üretimi ile uğraştıklarını söyleyen Ören, “Büyükşehir ile yaptığımız protokol gereği hizmet alanımızı 26 mahalleye çıkardık ve 200 bin adet bitki dikimi yaptık. Üreticilerimiz distilasyon tesisinden yararlanarak ürettikleri bitkilerin yağlarını alarak bitkilerini daha değerli hale getiriyorlar” dedi.

Üretici Filiz Paşalı’nın Deneyimleri

Üretici Filiz Paşalı, Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı 6 bin kök lavantayı yetiştirerek başladığı hikayesinin, Büyükşehir’in desteği ile geliştiğini ifade etti. Paşalı, “Lavantaların yağından ve suyundan buradaki distilasyon tesisi sayesinde faydalanma şansı elde ederek lavantalarımın her alanda değerlendirebiliyorum” dedi.

Distilasyon Tesisi ve AR-GE Çalışmaları

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi personeli Ahmet Babacık, distilasyon tesisinde bugüne kadar 773 litre uçucu yağ ve 48 buçuk ton bitki hidrosolleri elde ettiklerini söyledi. Babacık, “Tıbbi aromatik bitkiler AR-GE laboratuvarımızda 32 çeşit bitkinin dönemsel ve yöresel olarak yağ tayinlerini yapıyoruz. Bu sayede hangi ilçede hangi bitkiden daha çok verim aldığımızı görebiliyoruz” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ayrıca Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE Laboratuvarı’nda, bölgede doğal olarak yetişen ya da kültürü yapılan tıbbi-aromatik bitkilerin uçucu yağ miktar analizlerini yapıyor. Laboratuvarda bu zamana kadar 32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu gerçekleştirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu yenilikçi projeleri, tarıma ve üreticilere sağladığı katkılarla dikkat çekiyor ve bölgedeki ekonomik kalkınmaya önemli bir katkı sağlıyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking güncel giriş meritking giriş kingroyal güncel giriş madridbet yeni giriş king royal